Jak wybrać menu na event?

Zabiegani jadamy byle co i byle gdzie, jednak czasami powinniśmy zwolnić i zjeść coś naprawdę pysznego. W naszym przekonaniu utarło się, że produkty zdrowe zazwyczaj nie są smaczne, im produkt jest bardziej kaloryczny i zawiera w swoim składzie niezliczoną ilość konserwantów oraz sztucznych ulepszaczy tym bardziej nam smakuje. To mit! Mit, który zaraz obalimy. O pomoc poprosiliśmy Pawła Kądrowskiego,  kierownika działu gastronomi w warszawskim centrum konferencyjnym w Hotelu Wald.

Konferencja w hotelu, czy integrujący event jest doskonałym przykładem na to aby wspólnie zastanowić się nad tym co jadamy i jak jadamy.

Będąc na konferencji jednodniowej czy też kilkudniowej mamy czas na to aby wspólnie porozmawiać, napić się dobrej kawy, pośmiać przy wspólnym obiedzie czy kolacji.

Nie oszukujmy się, pracownicy spędzając kilka godzin dziennie w Sali konferencyjnej często z niecierpliwością wyczekują przerwy obiadowej, która ma być zarówno oddechem intelektualnym jak i duchowym. Te duchowe, zmysłowe doznania, właśnie powinna zaspokoić hotelowa kuchnia – zdrowa i przepyszna.

Szef Kuchni naszego hotelu wybiera wyselekcjonowane produkty najwyższej jakości. Mamy szczęście, że znajdujemy się w niewielkiej odległości od dużej giełdy warzywnej, gdzie sami często wybieramy najlepsze i co najważniejsze zdrowe produkty.

Nie sztuką jest zrobić ładną dla oka potrawę, sztuką jest zrobić ładną potrawę smaczną, zdrową i pożywną. To samo danie może wyglądać identycznie, ale tylko podane z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości produktów zagwarantuje pełne zadowolenie Waszych pracowników. Zapewni to zdecydowanie większą wydajność intelektualną podczas konferencji jak i podniesie Wasze morale i energię do pracy.

Przy wyborze menu musicie koniecznie zwrócić uwagę na charakter Waszego spotkania, czy dominującą jej częścią jest konferencja, czy tez wspólna integracja w terenie.

Podczas wysiłku intelektualnego i siedzącego trybu pracy powinniśmy dobrać zupełnie inne menu, niż w przypadku, kiedy spotykamy się głównie przy wspólnych zabawach i zadaniach integracyjnych na świeżym powietrzu. Zupełnie inaczej rozkłada się nasza energia przy wysiłku fizycznym, a inaczej przy umysłowym.

Jeżeli większość czasu spędzacie w sali konferencyjnej, dominującymi produktami powinny być zestawy zawierające potas, magnez, sód i węglowodany. Przy wysiłku fizycznym potrawy muszą być zdecydowanie lekkostrawne, wysokoenergetyczne, bogate w witaminy i o małej zawartości tłuszczu.

Nie zapominajmy o napojach. Soki ze świeżo wyciskanych owoców to bomba witaminowa niezbędna do poprawnej pracy umysłowej jak i fizycznej. Żadne napoje gazowane czy soki z kartonów nie zastąpią świeżych owoców.

Kierując się wyborem menu na konferencję czy event przeanalizujcie dokładnie jego charakterystykę, przedstawiając Szefowi Kuchni dokładny plan Waszych aktywności, dobierze on dla Was najlepszą propozycję na każdy kolejny dzień spędzony razem. Moja rada jest taka – planując event czy konferencję, nie zakładajcie z góry swojego menu. Spotkajcie się z Szefem Kuchni Hotelu do którego się wybieracie – przedstawi on na pewno wiele ciekawych wariantów uwzględniając Wasze potrzeby – a zrobi to na pewno profesjonalnie, zdrowo i pysznie!